Sagn

Storsalen, Tynset kulturhus • Lørdag 31. august kl. 18.00

Kjøp billett

 

Arild Andersen og Kirsten Bråten berg kommer til Tynset jazzfestival med SAGN, bestillingsverket for Vossa Jazz i 1990.

Hvis man skal rangere alle Vossa Jazz sine bestillingsverk etter musikalsk kvalitet, nyskaping og omfanget av presseomtaler, er Sagn av Arild Andersen fra 1990 ett av de som absolutt fortjener pallplassering. Dette var et banebrytende arbeid i skjæringspunktet mellom jazz og norsk folkemusikk – Sagn har blitt stående som det definerende innenfor denne hybridsjangeren.

En slik sjangerblanding står ofte i fare for å falle i en av to grøfter: Enten blir det «oppjazza folkemusikk», eller «jazz i folkemusikkdrakt». Med Sagn viste Arild Andersen, Kirsten Bråten Berg og de fremragende musikerne i bandet at det finnes en tredje vei, som krever musikalsk balansekunst på høyt nivå, og er desto mer fruktbar.

Arild Andersen fikk stor respekt for folkemusikken etter å ha hørt Bråten Berg synge. Da han komponerte låtmaterialet til Sagn, ønsket han at musikken skulle rette seg etter folketonene, og ikke omvendt, som han forklarte i et intervju i 1990:
«Jeg hadde veldig lyst til å beholde folkemusikken helt sånn som Kirsten synger den, og bare improvisere på den stemningen som denne musikken gav. Ikke nødvendigvis på skalaen engang, men bare på den stemningen, og da hentet jeg fram dette fra frijazzen. Det å bare kunne ta en liten lyd å improvisere på, fikk jeg på en måte bruk for igjen. Jeg tenkte et sånn veldig lite rom hvor folkemusikken eksisterer, men hvor man får lov til å søke rundt i hjørnene innenfor den rammen med å improvisere. Og det ble etter hvert det som ble viktig for meg når jeg jobbet videre med Kirsten, ikke å lage jazzmusikk ut av folkemusikken.»

Sagn ble en stor suksess – både den bejublede konserten på Vossa Jazz og den kritikerroste plateinnspillingen av verket, som kom ut på Kirkelig Kulturverksted og ECM året etter.

I 1990 hadde Arild Andersen æren av å komponere årets bestillingsverk for Vossa Jazz, og resultatet ble konserten og senere albumet Sagn hvor han hadde samlet kremen av norske jazzmusikere, kvederen Kirsten Bråten Berg og den brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos. 30-årsjubileet for det legendariske Sagn skulle vært markert under Oslo Jazzfestival 2020, men først i 2023 ble det omsider satt på plakaten igjen, først i Voss og nå i Oslo.

Albumet Sagn ble utgitt på Kirkelig Kulturverksted og ECM og var en viktig del av jazz- og folkemusikkbølgen som skylte over landet på 80- og 90-tallet. Albumet står fortsatt som en påle, og fortsetter å være en inspirasjonskilde for både jazz- og folkemusikere over hele landet.

Medvirkende

  • Arild Andersen (kontrabass)
  • Kirsten Bråten Berg (vokal)
  • Eivind Aarset (gitar)
  • Helge Lien (keyboards)
  • Bendik Hofseth (saxofon)
  • Thomas Strønen (trommer)