Lyden av Prøysen

Storsalen, Tynset kulturhus • Fredag 15. januar 2016 kl. 20.00

«Kjæm du i kveld, så står nykkjyl n i døra […] Je vil itte sea deg håss du skal gjøra, men vrir du n tel venstre så får du det tel».

– Vi hadde aldri helt fått med oss hva den handla om, før vi satte oss ned og forsøkte å lese teksten uten følge av den tradisjonelle reinlender-melodien. Da så vi for oss en kvinne som slites mellom stolthet og lengsel, usikkerhet og begjær, og fikk lyst til å prøve å lage en dvelende ballade av den. Det er så mye mellom linjene hos Prøysen. Det er det som gjør verkene hans så store. Alt det usagte, som sier så mye. Noen ganger sniker det seg innpå som et foruroligende ubehag, andre ganger får man en lun følelse av trygghet og samhørighet. I «Lyden av Prøysen» prøver vi å tegne nettopp det med lyd. Vi ønsker å uttrykke det usagte, en tanke som streifer sinnet, en morsom assosiasjon eller en dyp fortvilelse. Dette sier Helge Lien og Sigurd Hole om sitt arbeid med Prøysen sine tekster.

Med nye komposisjoner og friske tolkninger av velkjente tekster, setter noen av landets fineste jazzmusikere og den prisbelønte vokalisten Frida Ånnevik nytt lys på Alf Prøysen. Alf Prøysen har i mange år hatt en helt spesiell rolle hos de fleste nordmenn.

Prøysen viser oss tilværelsen alle dens skiftende former, ofte sett nedenfra i det sosiale hierarkiet. Tilsynelatende enkle visetekster med idyll på overflaten, kan formidle innsikter og sannheter som kan være alt annet enn idylliske. Pianisten og komponisten Helge Lien, bassisten Sigurd Hole og vokalisten Frida Ånnevik har levert solide bidrag til denne nytolkede Prøysen-renessansen. De har alle en nærhet til Prøysen i utgangspunktet: Lien og Ånnevik er nærmest oppvokst i Prøysens nabolag, og Hole fra Rendalen hadde Prøysen som grandonkel. De har alle gode forutsetninger for å tolke Prøysen, og det gjorde de med stor suksess med konserten «Lyden av Prøysen», en bestilling fra stiftelsen Musikk i Hedmark, i Hamar kulturhus i august 2014. Nå har Helge Lien skreddersydd en nedskalert og noe omarbeidet utgave av dette prosjektet så det passer inn hos Tynset Jazzklubb.

   

  Medvirkende

  • Helge Lien (piano/komponist/arrangør)
  • Sigurd Hole (bass/komponist/arrangør)
  • Frida Ånnevik (vokal)
  • Rolf Erik Nystrøm (saksofon)
  • Håvard Lund (bassklarinett)
  • Knut Aalefjær (trommer)