Bodil Niska

Storsalen, Tynset kulturhus • Lørdag 15. april 2023 kl. 20.00

 

Tenorsaksofonist Bodil Niska arbeider i tradisjonen fra jazzlegender som Ben Webster, Stan Getz, Zoot Sims og Coleman Hawkins. Tonen er myk, men også kraftig og uttrykksfull. Hennes musikalske tilnærming tar opp arven fra de gyldne år med jazz i samtiden.

Bodil ble tidlig smittet av jazzbassillen i fødebyen Hammerfest og spilte i en rekke jazzband, skrev jazzartikler for lokalavisen, arrangerte konserter og festivaler, og drev jazzklubb på fritiden. Etter å ha flyttet til hovedstaden Oslo i 1990, gled Bodil Niska lett inn i den urbane jazzscenen og drev i tillegg
caféen og platebutikken Bare jazz frem til 2020.

Niska dannet bandet Girl Talk i 1992, som i tillegg til Bodil også besto av Elizabeth Walker på piano og Tine Asmundsen på bass. Gruppen spilte inn sitt kritikerroste album Talkin ’Jazz i 1996.

I 1998 bega Bodil seg ut på en solokarriere der hun bl.a. har samarbeidet med jazzlegenden Egil Kapstad, med en foreløpig produksjon på fire studioalbum. Hun har mottatt flere utmerkelser for sin innsats for jazzen som musikksjanger og for sitt engasjement for kvinnelige jazzmusikere: Haugesund Jazzfestival: Sildajazzprisen (2005), Oslo Jazzfestivals pris: Ella-prisen (2009), Nordprofilprisen (2009) for sin innsats som musiker, kulturformidler og miljøskaper, samt for sin lojalitet til Nord-Norge), Eckbo Legaters kulturpris (2013).

Medvirkende

  • Bodil Niska (tenorsaxofon)
  • Stig Hvalrygg (kontrabass)
  • Magne Arnesen (piano)
  • Marcus Lewin (trommer)