Avlyst: Urban Tunélls Klezmer Band

Storsalen, Tynset kulturhus • Lørdag 21. november 2020 kl. 20.00

Klezmermusikken var opprinnelig en del av den jødiske kulturen i Øst-Europa før andre verdenskrig. Musikken oppsto i de jødiske samfunnene i Polen, Litauen, Russland og Ukraina.

Melodier fra liturgien i synagogene blandet seg med landenes egen folkemusikk. Rytmer fra Øst-Europa tok farge av uttrykksfull jødisk musikk, og man fikk melodier med bånd til både Europa, Asia og Midt-Østen, med mange likhetstrekk med sigøynermusikk og annen folkemusikk fra Balkan.

Klezmer er i utgangspunktet en enkel type folkemusikk, men dagens musikere har begynt å spille den i konsertform og musikken lever nå sitt eget liv hvor den utvikler seg i flere retninger. Dette har resultert i undersjangre som jewish jazz, klezcore og hip hop-klezmer. Band som Balkan Beat Box og Gogol Bordello har tatt det tradisjonelle tonespråket inn på klubbene og ut på de store rockescenene.

Urban Tunélls Klezmerband er en av få norske grupper som spiller klezmer. De har gitt ut tre plater og holdt konserter i USA, Russland, Serbia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Helt siden starten har de fokusert på å formidle øst-europeisk, jødisk folkemusikk på innovativt og utradisjonelt vis.

Med grunnleggende respekt for tradisjonen bringer de musikken inn i vår samtid gjennom improvisasjon, kreative arrangementer, impulser fra andre stilarter, og ikke minst gjennom virtuositet og formidlingsevne.

Medvirkende

  • Morten Michelsen (klarinetter)
  • Jovan Pavlovic (trekkspill)
  • Tor-Petter Aanes (piano/sang)
  • Stig Rennestraum (trommer)
  • Jo Fougner Skaansar (kontrabass)